agenda

Opening Graftrommelmuseum 2023

Opening Graftrommelmuseum 2023

Donderdag 13 april 2023 gaan de deuren van het Graftrommelmuseum weer open voor de liefhebbers van Funerair erfgoed: de Graftrommel.
Openingstijd is elke donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak, zie de website stichtinggraftrommel.nl


Dit jaar begon met het bezoek van 20 vrouwen van de ‘Vrouwen Contactgroep Roden’ op woensdagmiddag 15 maart jl. De groep werd in tweeën gedeeld in verband met de beperkte ruimte in het museum. De groepen wisselden op een gegeven moment en losten elkaar af na een bezoek aan de locatie van ‘Bij de Buren’ in Veenhuizen. De koffie, thee en stukje cake smaakte daar goed. Vol verwondering ging men weer richting Roden om nog eens terug te komen en wat langer te genieten van de 47 graftrommels en het verhaal erachter.


De medewerkers van het restauratieatelier hebben de winter niet stil gezeten. Er is gewerkt aan trommels uit de gemeenten Hollands Kroon en Altena. Ook de laatste drie trommels uit Schouwen Duiveland zijn klaar voor ‘gebruik’.


Heel recent heeft het museum een trommel geschonken gekregen uit Jirnsum van mevrouw Alice Jongbloed. Als vrijwilligster van de begraafplaats daar heeft zij de trommel tien jaar geleden ‘gered ’ uit de heg van de begraafplaats. Met een verhuizing in het vooruitzicht was het nodig de trommel een goede plaats te geven. Nu staat de trommel in het museum nog in slechte staat maar daar zal gauw een eind aan komen!


Het museum in Veenhuizen is nu op twee manieren te bereiken. Met de fiets vanaf het fietspad langs de Ds. Germsweg en met de auto vanaf de Oude Norgerweg. De beide ingangen zijn aangegeven met een bord en een vlag!
U bent vanaf 13 april elke donderdag van harte welkom om het bijzondere verhaal te horen over de graftrommels.

WintersluitingGraftrommelmuseum Veenhuizen

WintersluitingGraftrommelmuseum Veenhuizen

Afgelopen donderdag was het de laatste dag van het seizoen dat het Graftrommelmuseum bezocht kon worden. Op donderdag 20 april 2023, met Pasen, opent het museum aan de Bergveenweg 1 te Veenhuizen weer de deuren.


De aanleg van het fietspad over de dijk van de Zesde Wijk heeft er voor gezorgd dat het bezoekersaantal dit seizoen goed is opgelopen.
Er is een tweede ingang gecreëerd naar het museum, waardoor bezoekers langskwamen die onbekend waren met het fenomeen Graftrommel. ‘Een pareltje ‘ op Oud Bergveen was een veel gehoorde opmerking.


Op zaterdag 17 september werd het museum exclusief voor de inwoners van Veenhuizen opengesteld. Er werd die dag feest gevierd naar aanleiding van de benoeming van Veenhuizen tot Unesco Wereld Erfgoed.
Er was alom verbazing dat op Oud Bergveen een graftrommelmuseum was, terwijl de Stichting tot behoud van de Graftrommel al zeven jaar geleden zijn intrek had genomen op de Bergveenweg!


Naast de vele restauraties die de medewerkers dit jaar uitgevoerd hebben, kreeg de Stichting ook weer een trommel aangeboden. Ditmaal de trommel, die toebehoorde aan Siemen van de Lende en Koopje Hofstra, afkomstig van het kerkhof in Scherpenzeel.
Familie van Siemen en Koopje, Jan Ruurd en Cobie Dijstra uit Wolvega, kwamen hem brengen. Een aanwinst omdat het een late trommel met krans is uit 1952 en onbeschilderd aan de buitenkant.


Voor het nieuwe seizoen zijn er plannen voor het maken van twee films: een instructiefilm over de restauratiemogelijkheden van trommels en kransen en een documentaire over ‘Graftrommels en kransen in Nederland’.


Graag zien wij volgend jaar weer veel geïnteresseerden op de fiets, wandelend of met de auto die het verhaal over het bestaan van de graftrommel door willen geven.
Voor meer informatie zie: www.stichtinggraftrommel.nl

 

Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag 2022