agenda

WintersluitingGraftrommelmuseum Veenhuizen

Afgelopen donderdag was het de laatste dag van het seizoen dat het Graftrommelmuseum bezocht kon worden. Op donderdag 20 april 2023, met Pasen, opent het museum aan de Bergveenweg 1 te Veenhuizen weer de deuren.

De aanleg van het fietspad over de dijk van de Zesde Wijk heeft er voor gezorgd dat het bezoekersaantal dit seizoen goed is opgelopen.
Er is een tweede ingang gecreëerd naar het museum, waardoor bezoekers langskwamen die onbekend waren met het fenomeen Graftrommel. ‘Een pareltje ‘ op Oud Bergveen was een veel gehoorde opmerking.

Op zaterdag 17 september werd het museum exclusief voor de inwoners van Veenhuizen opengesteld. Er werd die dag feest gevierd naar aanleiding van de benoeming van Veenhuizen tot Unesco Wereld Erfgoed.
Er was alom verbazing dat op Oud Bergveen een graftrommelmuseum was, terwijl de Stichting tot behoud van de Graftrommel al zeven jaar geleden zijn intrek had genomen op de Bergveenweg!

Naast de vele restauraties die de medewerkers dit jaar uitgevoerd hebben, kreeg de Stichting ook weer een trommel aangeboden. Ditmaal de trommel, die toebehoorde aan Siemen van de Lende en Koopje Hofstra, afkomstig van het kerkhof in Scherpenzeel.
Familie van Siemen en Koopje, Jan Ruurd en Cobie Dijstra uit Wolvega, kwamen hem brengen. Een aanwinst omdat het een late trommel met krans is uit 1952 en onbeschilderd aan de buitenkant.

Voor het nieuwe seizoen zijn er plannen voor het maken van twee films: een instructiefilm over de restauratiemogelijkheden van trommels en kransen en een documentaire over ‘Graftrommels en kransen in Nederland’.

Graag zien wij volgend jaar weer veel geïnteresseerden op de fiets, wandelend of met de auto die het verhaal over het bestaan van de graftrommel door willen geven.
Voor meer informatie zie: www.stichtinggraftrommel.nl

Open Monumentendag 2022