Restauraties nog te doen

Restauratie van twee graftrommels van het “Aje Kirkhaof” in Roermond.

'In stilte gevangen' het graf van de familie Nizet. Foto gemaakt door Coen in het Panhuis.

De heer Coen in het Panhuis, bestuurslid van de Stichting Oude Kerkhof Roermond, en mevrouw Odile de Ras hebben donderdag 3 september 2020 een bezoek gebracht aan ons Museum/restauratieatelier.
Zij brachten twee trommels mee van het Oude Kerkhof Roermond die de medewerkers zullen gaan restaureren.

De twee graftrommels met kransen hebben op het graf van de Fam. Nizet gestaan bij het grafdeksel dat toegang gaf tot de er onderliggende kelder.
Op het graf staan nu twee “nieuwe” graftrommels welke aan een ketting liggen i.v.m. vandalisme.
De enkele nog aanwezige originele graftrommels op de begraafplaats bevinden zich in afgesloten grafkelders. In het verleden zijn de meeste namelijk als gevolg van vandalisme en diefstal verdwenen, vandaar dat de twee “nieuwe” graftrommels op de grafkelder Nizet na aan de ketting liggen.

Beide oude trommels zijn van zink en in vrij redelijke staat, de kransen echter zijn van blik.
Aan de kransen is nog wel wat werk te verrichten, in overleg met het bestuurslid de heer C. in het Panhuis is besloten de vergevorderde verroeste krans donker te laten.
De andere krans heeft beter zijn kleur behouden waardoor de medewerkers dichter bij de originele uitstraling kunnen blijven.
Bij de laatste krans zit nog een zeer vergaan stuk lint, ook daar zal gepoogd worden nog enig restauratie werk te verrichten.

Het uitpakken van de aangeboden trommels met kransen

Johannes Andreas Hubertus Nizet (1849-1925) was handelaar in manufacturen en koloniale waren. Zijn echtgenote Petronella Hubertina Nanson (1849-1907) werd als eerste bijgezet in de grafkelder. Het echtpaar was verwant aan de fam. Wolfs-Nizet die behoorde tot de Roermondse kermisadel.

Deze familie bezit ook een grafkelder op het Oude Kerkhof en in deze kelder bevinden zich ook nog enkele graftrommels.

De benaming “kermisadel” is afkomstig van de Roermondse journalist Piet Tummers ( 1919-2005).

Hij maakte een vergelijking tussen de ‘echte’ in Roermond in voorname panden wonende adellijke families en Roermondse kermisexploitanten die eveneens prominente woningen voor hun gezinnen lieten bouwen.

Ook wat betreft het realiseren van monumentale grafmonumenten konden ze zich meten met diverse edelen. Ze vormden een clan van kermisbaronnen en, door onderlinge huwelijken, ‘kermisadel’.

Bron: Dood, maar niet vergeten.
           Graven en Grafkelders op ‘den Aje Kirkhaof’ in Roermond.
           Auteur, de heer John Vaessen.
           ISBN/EAN: 978-90-811279-5-0

Op de website van Het Oude Kerkhof te Roermond vind u info hoe u het boek kunt bestellen.

De verroeste krans
De krans met meer kleur

Februari 2021: De eerste krans is gerestaureerd.

De gerestaureerde krans in de trommel

Restauratieproject Brugge en Dudzele, 2020-2021

Kerkhof Dudzele

Vanuit België kregen wij heel recent van de Stad Brugge een opdracht voor de restauratie van twee trommels van het kerkhof Dudzele.
En zeven trommels van de Centrale Begraafplaats in Brugge.

Alle trommels zullen dit jaar opgehaald worden en begin 2021 zal gestart kunnen worden met de restauratie van de trommels i.v.m. nog openstaande werkzaamheden!

Kerkhof Dudzele, twee trommels.
Beide trommels zijn van zink en hebben een krans van zink met bloemen van porselein.
De kransen hebben beide een letterlint van aluminium.
Van de trommel uit 1950 is het glas stuk.
De andere trommel dateert uit 1929.

Centrale begraafplaats Brugge, zeven trommels waarvan drie trommels in een vitrine liggen.
Vijf trommels hebben een kralenkrans waarvan één van de kransen in erbarmelijke staat verkeert.
Er zal toch geprobeerd worden om deze zoveel mogelijk te herstellen.
De overige trommels hebben een zinken krans.
Een van de kransen heeft zinken blaadjes, die bewerkt zijn met zwart glasglitter.
Zwart glasglitter komt wel vaker voor op de kransen in België.
In een van de trommels in de vitrine zit alleen maar een foto in een lijstje.

Kerkhof Dudzele
De krans uit de trommel
Centrale Begraafplaats Brugge
Het trommeltje wat normaal op de stenen zuil staat in restauratie